Molimo Vas sačekajte
Dečija astma
Šta treba da znaš o svojoj astmi ?

Ispitivanje plucne funkcije dece u Srbiji

Ispitivanje plucne funkcije dece u Srbiji
Ispitivanje plucne funkcije dece u Srbiji

 

Beograd, 13. februar  2013. godine

Društvo za prava dece sa astmom - Dašak“ je uz pomoc donacije, odnosno Granta dobijenog od VIP mobile-a, pokrenulo projekat „Ispitivanje plućne funkcije dece Srbije“ kojim bi bila obuhvaćena deca iz osnovnih i srednjih škola uzrasta 6 do 18 godina. Donirana sredstva namenjena su kupovini najmodernijeg spirometra, aparata za proveru plućne funkcije.

Ciljevi ovog pilot projekta su pravljenje standarda parametara plućne funkcije za decu iz naše populacije koji bi nam omogućili uvid u respiratorno zdravlje naše dece i poređenje sa standardima koje je dala WHO, EU i USA.

Projekat će izvaden u najmanje 8 gradova Srbije – Beogradu (na dve lokacije), Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Šapcu, Čačku, Nišu i Užicu. Planirano je da se obuhvati oko 3000 do 3500 dece, oko 400 – 500 dece iz svakog grada.

Nosioci projekta su pedijatri pulmolozi i pedijatrijske sestre iz navedenih gradova u kojima se planira izvođenje projekta, kao i pedijatri i pedijatrijske sestre iz Domova zdravlja koji pokrivaju odabrane škole.

U dogovoru i uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete RS, projekat će se sprovesti u odabranim zdravstvenim ustanovama koje su zadužene za zdravstvenu zaštitnu dece u odabranim školama, kao i u samim odabranim osnovnim i srednjim školama. Projekat će trajati oko 12 meseci posle čega bi Ministarstvu zdravlja i donatoru bili predati na uvid rezultati projekta.

Najčešća pitanja i odgovori

Šta da radim ako mi se javi kašalj, stezanje u grudima i teško disanje?
Odmah uzmi svoju plavu pumpicu, 2 doze preko komore koju inače koristiš. Za nekoliko minuta disanje će ti se popraviti. Ako ti nije bolje, ili ti se za neko vreme opet pogorša stanje, ponovo...
Opširnije
Hoće li astma ikad nestati?
Mnoga deca koja su u detinjstvu, pre polaska u školu imala astmu, kasnije nemaju probleme. Ipak ima i onih koji ne prestaju da imaju astmatske napade u pubertetu, a i kasnije u odraslom dobu. Kada...
Opširnije

Pokrovitelj