Molimo Vas sačekajte
Dečija astma
Šta treba da znaš o svojoj astmi ?

Akcija merenja plućne funkcije dece u Čačku

Akcija merenja plućne funkcije dece u Čačku
Akcija merenja plućne funkcije dece u Čačku

Istraživenje  je realizovano novembra meseca 2013. godine. Mesec dana pre merenja plućne funkcije ostvaren je dogovor sa direktorima izabranih škola. Izabrane su škole: OŠ „Milica Pavlović“ i „Čačanska gimnazija“.  Direktori i nastavno osoblje obe škole nam je sa entuzijazmom izašlo u susret i pružilo svaku organizacionu pomoć da bi se istraživanje što brže i efikasnije obavilo.

Testirano je oko 500 dece iz OŠ i gimnazije. Deca su bila raspoložena za saradnju i istraživanje je ne samo uspešno sprovedeno, već i u lepom raspoloženju. Možemo zaključiti da je ispitivanje bilo obimno i zahtevno, ali je bilo pre svega zadovoljstvo učestvovati u njemu.

U istraživanju su učestvovali Dr Slavica Vukajlović i Dr Slobodan Gujaničić, kao i medicinske sestre Milka Vujičić i Gordana Vesković.  Deca nisu slikana jer nije dobijena saglasnost roditelja, zato šaljemo sliku istraživačkog tima.

Puno pozdrava iz Čačka
Dr Slobodan Gujaničić

Najčešća pitanja i odgovori

Šta da radim ako mi se javi kašalj, stezanje u grudima i teško disanje?
Odmah uzmi svoju plavu pumpicu, 2 doze preko komore koju inače koristiš. Za nekoliko minuta disanje će ti se popraviti. Ako ti nije bolje, ili ti se za neko vreme opet pogorša stanje, ponovo...
Opširnije
Hoće li astma ikad nestati?
Mnoga deca koja su u detinjstvu, pre polaska u školu imala astmu, kasnije nemaju probleme. Ipak ima i onih koji ne prestaju da imaju astmatske napade u pubertetu, a i kasnije u odraslom dobu. Kada...
Opširnije

Pokrovitelj