Molimo Vas sačekajte
Dečija astma
Šta treba da znaš o svojoj astmi ?

Najčešća pitanja i odgovori

ŠTA JE ASTMA?

Astma je bolest sa otežanim disanjem. Kod osoba koje nemaju astmu ili je njihova astma pod kontrolom, vazduh prolazi kroz disajne puteve lako i disanje je normalno. Kada astma nije pod kontrolom, disajni putevi su suženi, sluznica na površini osetljiva i lako reaguje na štetne faktore, tako da akutni napad astme vrlo lako može da se pojavi.ZAŠTO JA IMAM ASTMU?

Astmu može da ima svako. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, mada najčešće počinje u detinjstvu. Obično je ima više članova porodice, ali ima i pojedinačnih slučajeva „niko nikad pre nije imao astmu“. Astma nije zarazna bolest, ne možes je dobiti od drugoga i ti ne možeš nikoga zaraziti.KAKO DA ZNAM DA IMAM ASTMU?

Astma izaziva teško disanje, kašalj, a u grudima se čuje sviranje ili pištanje. Ovi problemi su neprijatni i čine da se loše osećaš, da se lako umoriš i ponekad te sve to plaši.ŠTA IZAZIVA NAPAD ASTME?

Različite stvari kod različitih osoba izazivaju otežano disanje. Ako znaš šta ti smeta, ti ćeš to izbegavati i napad se neće pojaviti. Kod dece sa astmom najčešće kućna grinja izaziva probleme. Nalazi se u kućnoj prašini i toliko je sitna da ne možeš da je vidiš. Sakriva se u dušecima, tepisima, itisonima, foteljama i plišanim igračkama. Mnogima smeta i polen drveća, trava i korova, životinjske dlake, duvanski dim, trčanje i težak fizički napor.
ŠTA TREBA DA RADIM DA SAZNAM DA LI IMAM ASTMU?

Moraš da se javiš lekaru koji se bavi decom sa astmom, da mu kažeš šta osećaš i da uradiš one analize i testove koji će najbolje i najlakše dokazati da li imaš astmu. Obično je potrebno da ti urade analizu iz krvi, alergijske probe koje se rade na koži podlaktica i testove plućne funkcije (kada duvaš u poseban aparat koji meri kako vazduh prolazi kroz tvoje disajne puteve).HOĆE LI ASTMA IKAD NESTATI?

Mnoga deca koja su u detinjstvu, pre polaska u školu imala astmu, kasnije nemaju probleme. Ipak ima i onih koji ne prestaju da imaju astmatske napade u pubertetu, a i kasnije u odraslom dobu. Kada budeš razumeo kakva je tvoja astma, kako nastaje, šta je izaziva i kako da koristiš lekove koji ti pomažu, astma ti neće praviti probleme.DA LI MORAM DA KORISTIM PUMPICE?

Niko te ne može naterati ako ti to ne želiš, ali prvo moraš razumeti da pumpice pomažu da ti astma ne pravi probleme i da možeš da živiš kao i sva druga deca. Pumpica je najbolji način da lek brzo stigne u tvoja pluća (ne i udruge delove tela) i tu deluje.KOJE PUMPICE TREBA DA KORISTIM?

1.Zaštitna pumpica
Ako ti lekar propiše, treba da koristiš pumpicu koja kontoliše simptome astme i sprečava pojavu pogoršanja astme, koja se uzima redovno i kada se sasvim dobro osećaš i nemaš ikakve smetnje.

2. Pumpica za širenje bronhija - brzo olakšanje tegoba
Lekar će ti dati i savet kako da koristiš i drugu pumpicu, koju uzimaš samo kada ti je teško: kašlješ, teško dišeš ili osećaš stezanje u grudima. Važno je da se javljaš svom lekaru bar 2 do 3 puta godišnje da proveri tvoju astmu i lekove koje uzimaš. Posebno je važno da naučiš da odlaziš kod lekara i kada se dobro osećaš i nemaš probleme sa disanjem.DA LI LEKOVI I PUMPICE MOGU DA IZAZOVU ZAVISNOST?

Ne, pumpice ne izazivaju zavisnost. Lekovi za kontrolu astme mogu se koristiti godinama i ne izazivaju zavisnost.DA LI ĆE PUMPICE PRESTATI DA DELUJU AKO IH DUGO KORISTIM?

Neće, jer su lekovi za kontrolu astme tako napravljeni da se mogu koristiti svakodnevno. Ako ih redovno uzimaš, astma se lakše kontroliše i postepeno će ti biti potrebno sve manje lekova.DA LI SU KORTIKOSTEROIDI OPASNI ZA MENE?

Nisu onoliko koliko može da bude opasna astma koju ne kontrolišeš. Steroidi u pumpicama koje ti je lekar propisao nisu oni koji se koriste za jačanje mišića (za tzv „body building“) i nemaju nikakve veze sa polnim hormonima. Niko ne voli da uzima lekove, ali pumpice su najbolji izbor jer deluju direktno na disajne puteve, tako da je doza mala i uglavnom bez neželjenih efekata na druge organe.KOLIKO ČESTO MOGU DA KORISTIM PLAVU PUMPICU?

Ako moraš da koristiš lek za olakšanje disanja, plavu pumpicu, često ili svakodnevno, to pokazuje da tvoja astma nije pod dobrom kontrolom i moraš se javiti svom lekaru da ti pomogne da regulišeš tegobe.ŠTA DA RADIM AKO MI SE POGORŠA ASTMA?

Astma se razlikuje od deteta do deteta, a i kod istog deteta u različitim periodima života može imati različitu težinu. Astma se može pogoršati tako da tegobe traju kratko i pro|u bez ikakvih lekova, a može ti biti bolje i sa samo 2 doze plave pumpice. Ponekad tegobe nastaju postepeno i danima se osećaš loše pre nego što se napad astme pojavi. Drugi put može ti se desiti da otežano disanje počne naglo i da nemaš vremena da potražiš svog lekara već lečenje moraš početi sam ili sa roditeljima, kod kuće. Najbolje je da potražiš savet svog lekara kako da se sna|eš u tim prilikama i da zajedno napišete tvoj plan lečenja za takve situacije, koji ćeš pratiti sam ili zajedno sa roditeljima.ŠTA DA RADIM AKO MI SE JAVI KAŠALJ „STEZANJE U GRUDIMA“ TEŠKO DISANJE?

Odmah uzmi svoju plavu pumpicu, 2 doze preko komore koju inače koristiš. Za nekoliko minuta disanje će ti se popraviti. Ako ti nije bolje, ili ti se za neko vreme opet pogorša stanje, ponovo uzmi 2 doze plave pumpice i potraži pomoć lekara. Ako ste krenuli kod lekara, ponesi pumpice koje uzimaš, pokušaj da se ne plašiš i da se ponašaš onako kako ti je lakše za disanje (na primer lakše ti je da sediš nego da ležiš).KAKO DA ZNAM KADA TREBA DA IDEM KOD LEKARA?

Sve dok se ne osećaš sigurno da sam ili zajedno sa svojim roditeljima zajedno koristiš pumpice koje ti pomažu u pogoršanju astme. Zato je važno da dobro slušaš lekara i medicinsku sestru kada ti objašnjavaju i daju savete o lekovima i njihovom načinu uzimanja, jer ćeš tako pomoći i sebi i svima u tvojoj okolini.

 

Najčešća pitanja i odgovori

Šta da radim ako mi se javi kašalj, stezanje u grudima i teško disanje?
Odmah uzmi svoju plavu pumpicu, 2 doze preko komore koju inače koristiš. Za nekoliko minuta disanje će ti se popraviti. Ako ti nije bolje, ili ti se za neko vreme opet pogorša stanje, ponovo...
Opširnije
Hoće li astma ikad nestati?
Mnoga deca koja su u detinjstvu, pre polaska u školu imala astmu, kasnije nemaju probleme. Ipak ima i onih koji ne prestaju da imaju astmatske napade u pubertetu, a i kasnije u odraslom dobu. Kada...
Opširnije

Pokrovitelj